Eritritolról röviden

Az eritrit egy édes ízű cukoralkohol, mely gyümölcsökben körtében, dinnyében, szőlőben, zöldségfélékben, erjesztett élelmiszerekben borban, sajtban természetes módon is előfordul.

Egyenes szénláncú, négy szénatomos vegyület, amelynek felépítése alapvetően különbözik a többi cukoralkoholétól. Eltérő molekulaszerkezete miatt sajátos fizikokémiai és élettani hatással rendelkezik. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a kristálycukorra, de a rá jellemző kellemetlen tulajdonságok nélkül.

dvitamindoktorno.jpg

Tápértéke gyakorlatilag nulla, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban nulla glikémiás indexű édesítőszerként deklarálják. Mivel az inzulintermelést nem befolyásolja, a cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.

 

A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Sőt, kutatásokból kiderült, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. A legoptimálisabb védelem az eritrit és a xilit kombinációjával érhető el. Fogszuvasodást mérséklő hatása annak köszönhető, hogy a szájban megtalálható baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak termeléséhez, a szerkezete miatt.

A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív (hashajtó) hatása gyakorlatilag nincs.

A cukoralkoholok közül az eritritnek van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.

Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon, egy egészségre ártalmatlan mikroorganizmus, a Moniliella pollinis segítségével.

Eritritol növényi cukrokból készül. Ipari szinten állítják elő,ahol a növényekből kivont cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik /fermentálják /, leszűrik, megszárítják,kristályosítják. A késztermék fehér kristályos por, ami a cukorra hasonlít.