Eritritol
John Stenhouse brit kémikus azonosította először 1848-ban, a friss és fermentált gyümölcsökben.
Az eritritol /poliol/ természetes cukoralkohol, színtelen kristályos vegyület. A természetben megtalálható néhány cukoralkohol a növényekben.
Az eritritol egy természetes eredetű cukorhelyettesítő, 100% növényi cukrokból készül.
Az eritritol előfordulása a gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben,és erjesztéssel készült ételekben, borban, szójaszószban, sajtban kis mennyiségben.
Mint a legtöbb cukoralkoholt, édesítőszerként használják. Az élelmiszeripar széles termékskálán használja. Az édességektől a tejtermékekig fontos összetevő.
Az eritriol a cukoralkoholok családjába tartozik, egy poliol, amelyet természetes úton növényekből vonják ki.
Cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő,egy nem patogén mikroorganizmus, Moniliella pollinis segítségével.
A fermentált terméket ultrafiltrálással tisztítják és kristályosítják.