Eritritol előnyei

Eritritol, egy olyan cukorpótló, amely nagy segítséget nyújt az elhízás elleni közdelemben. A cukorbetegségben szenvedők számára is valós alternatívát nyújt. Magyarországon még csak néhány éve terjedt el, pedig egy skót kémikus, John Stenhouse fel fedezte már 1848-ban a friss és fermentált gyümölcsökben.

fogyas_egeszseg.jpg

Szinte teljesen kalóriamentes (0,2kcal/g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak, fogyni vágyóknak és diabetes-ben szenvedőknek.

A vércukorszintet egyáltalán nem emeli meg, glikémiás indexe még a xiliténél is alacsonyabb. Mivel nincs hatással az inzulintermelésre, cukorbetegek is nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.

Az erititol tiszta, édes ízű. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jobban hasonlít az íze a cukoréhoz, mint más természetes édesítőszereké, mint például a steviáé. Az eritritolnak erős hűsítő hatása van, ha vízben feloldjuk, de akkor is érződik, ha csokoládéba, cukorkákba keverjük, vagy éppen rágógumit készítünk belőle.

Megfelelő mennyiségű eritritol nem okoz emésztési problémákat, kellemetlen érzést, puffadást vagy hasmenést. Mivel más cukoralkoholokkal szemben, mint a szorbit és a xilit, az eritritol legalább 90%-ka szívódik fel a vékonybélben, így a vastagbélbe nem, vagy csak kevés kerül.Az eritritol ugyan felszívódik a véráramba, de a fogyasztás után 24 órával változatlan formában ki is ürül. Ez a tulajdonsága teszi az eritritolt egyedülállóvá a cukoralkoholok között.

Ismert mellékhatása nincs, de napi több mint 80 gramm elfogyasztása esetén emésztési panaszokat okozhat a cukoralkoholokra érzékenyeknél.

Az eritritol nem metabolizálódik a szájban található baktériumokkal, ami azt jelenti, hogy nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz. A cukorral ellentétben jót tesz a fogaknak.

Az élelmiszeriparban meglepő módon nem is édesítő hatása miatt használják leggyakrabban. Számos élelmiszer-technikai hatását igyekeznek kiaknázni, kiváló ízfokozó, hatóanyag hordozó, nedvesítőszer, sűrítőanyag, és savszabályozó.

Hosszan tartó frissességet kölcsönöz a különféle sütőipari termékeknek.