Eritritol előállítása és tulajdonságai

Az eritritol egy természetes úton, növényekből kivont cukoralkohol, amit édesítőszerként használunk.

Kinézetre hasonlít a cukorra, az íze is hasonló, de az energiatartalma gyakorlatilag nulla. Megközelítőleg 60-80 %-ban olyan édes, mint a kristálycukor.Néhány gyártó azonban azt állítja, hogy az eritritol ugyan olyan édes, mint a cukor.

eritrit_3.jpg

Az eritritol növényi cukrokból készül, a növényekből kivont cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik /fermentálják/, ezután leszűrik, kristályosítják, és megszárítják. A késztermék fehér kristályos por, ami hasonlít a cukorra.

Az eritritol tiszta édes ízű, nem okoz emésztési problémákat, kellemetlen érzést, puffadást vagy hasmenést, más cukoralkoholokkal szemben, mint a szorbit és a xilit, az eritritol legalább 90%-a felszívódik a vékonybélben, így a vastagbélbe nem vagy csak nagyon kevés kerül, a szervezetből a vizelettel ürül.

Az eritritol eggyel kevesebb szénatomot tartalmaz mint a többi cukoralkohol, a többi cukoralkohollal ellentétben olyan kicsi molekula amit már a szervezetünk nem tud tovább bontani, ezért emésztetlenül halad át a bélrendszeren.

Az eritritol nem befolyásolja a vércukor vagy az inzulinszintet. A glikémiás indexe nulla.

Nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz, mivel a szájban található baktériumokkal nem metabolizálódik.

Ismert mellékhatása nincs,a cukoralkoholokra érzékenyeknél, napi 80 gr elfogyasztása esetén emésztési panaszokat okozhat.