Eritritol alkalmazása
1848-ban fedezte fel egy skót kémikus John Stenhouse, friss és fermentált gyümölcsökben.
Az eritritolt először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.
Az eritriolt Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, cukorhelyettesítőként.
Az eritritol számos nem édesítő, élelmiszer-technikai hatással is rendelkezik.
Kiváló ízfokozó hatással bír.Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként, stabilizátorként is használják, a kis páratartalom szárító hatását semlegesíti.
Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására is alkalmazható.
Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják.
Az eritritol hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.
A cukorkákban az eritritol nem higroszkópos nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát, jó fényt, törési tulajdonságokat és szájban való olvadást biztosít.
Az eritriol gyorsan kristályosodik, jól kombinálható a maltittal.
Az eritriol a legegészségesebb és legkisebb kalóriatartalmú szénhidrát jó választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest.
Hozzájárul az egészséges szájflóra létrejöttéhez és fenntartásához.