Eritritol

Eritrit egy cukoralkohol (vagy poliol), melyet élelmiszer-adalékanyagként használunk. Brit kémikus John Stenhouse fedezte fel 1848-ban. Természetes formában gyümölcsökben és fermentált élelmiszerekben is megtalálható.

eritrit_dietas.jpg

Eritritol, egy olyan cukorpótló, amelynek örülhetnek a túlsúllyal küszködők, vagy a cukorbetegségben szenvedők, akik kedvelik az édes ízeket. A candida diétát tartóknak is ajánlott, mert nemhogy nem táplálja a gombákat, de gátolja szaporodásukat. Magyarországon csak néhány éve terjedt el, míg Japánban már az 1990-es években használták cukorkák, csokoládék, joghurtok, zselék, lekvárok, italok édesítésére, úgy mint cukor helyettesítőt.

A cukoralkoholok színtelen kristályos vegyületek. Vízben jól oldódnak. Eritritol növényi cukrokból készül.Ipari szinten állítják elő, ahol a növényekből kivont cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik /fermentálják/, leszűrik, megszárítják, kristályosítják. A késztermék fehér kristályos por, ami a cukorra hasonlít.

Az eritritol egy természetes édesítőszer, melynek édesítőereje 60-80%-a a cukorénak, de grammonként csak 0,2 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe nulla, így nincs hatással az inzulintermelésre sem. Mindemellett fogbarát, és könnyen emészthető, ezért nem okoz a többi édesítőre jellemző hasmenést és egyéb tüneteket.

Eritritol általánosan elterjedt, kiváló intenzitású édesítőszer. Nem vonzza a nedvességet, hajlamos a kristályosodásra.

Fogszuvasodást mérséklő hatása van, mindez annak köszönhető, hogy a szájban megtalálható baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak termeléséhez, a szerkezete miatt.