Eritritol /poliol/

Az eritritol egy természetes eredetű cukorhelyettesítő, 100 %-ban növényi cukrokból készül.

Az eritritol egy cukoralkohol, egy poliol, természetes úton növényekből vonják ki. A legismertebb cukoralkoholok, édesítőszerek a szorbit és xilit.

Fehér kristályos por, ami úgy néz ki mint a cukor,és majdnem olyan édes, de a kalória értéke nulla.

A különböző termékek csomagolásán eltérő számadatok szerepelnek. Ennek az oka, az egyes országok eltérő előírásaiban keresendő.

eritrit-egeszseg.jpg

Cukoralkoholok természetes formában is előfordulnak a növényekben. Az eritritol megtalálható kis mennyiségben a szőlőben, dinnyében, gombákban, és erjesztett ételekben, mint a bor, sör, sajt, és szójaszószban.

Sokan azt állítják hogy olyan édes mint a cukor, a valóságban megközelítőleg 60-80%-a a cukor édesítő erejének.

100 %-ban növényi cukrokból készül,a növényekből kivonják a cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik fermentálják. Ezután leszűrik, kristályosítják, és megszárítják.Fehér kristályos por a végtermék, ami a cukorra hasonlít.

Már 1990 óta használják Japánban cukorkák, csokoládék, joghurtok, zselék, lekvárok, italok édesítésére, úgy mint cukor helyettesítőt.

Az Európai Unió országaiban, csak 2003 került be. Franciaországban készül.