Az eritritol előnyei

A cukoralkoholok természetes úton képződnek egyszerű cukrokból.

A többi cukoralkoholtól abban különbözik az eritritol, hogy szinte 100%-a továbbhalad a bélrendszeren, nem képes a szervezet megemészteni. Így kalória és szénhidrátmentes, glikémiás indexe ezáltal nulla.

Nem növeli a vércukorszintet és nem igényli a szervezet inzulin kibocsátását.

Fogszuvasodás ellen nagyobb védelmet biztosít, mint a xylit.

Hashajtóhatással az eritrit nem rendelkezik, mert a vékonybélből szívódik fel, a vastagbélbe csak elhanyagolható százaléka jut.

Candidásoknak ez a legjobban ajánlható cukor, mert igen erőteljes a gombaölő hatása.

Az ételek eltarthatóságát növeli, ha eritrollal édesítjük.

Az erititol tiszta, édes ízű. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jobban hasonlít az íze a cukoréhoz, mint más természetes édesítőszereké, mint például a steviáé (ami lehet keserű).

A megfelelő mennyiségű eritritol nem okoz emésztési problémákat, kellemetlen érzést, puffadást vagy hasmenést. Mivel más cukoralkoholokkal szemben, mint a szorbit és a xilit, az eritritol legalább 90%-ka szívódik fel a vékonybélben, így a vastagbélbe nem, vagy csak kevés kerül. A szervezetből a vizelettel ürül.

Ez a tulajdonsága teszi az eritritolt egyedülállóvá a cukoralkoholok között.

Nincs kalóriatartalma, sem hasznos szénhidráttartalma. Annak ellenére, hogy az eritrit szénhidrátnak minősül, a szervezetbe kerülve mégsem hasznosul. Az emberi testben teljes mértékben felszívódik, majd változatlan formában ki is ürül a vizeleten keresztül.

A különböző termékek csomagolásán eltérő számadatok szerepelnek. Ennek az oka, az egyes országok eltérő előírásaiban keresendő.

Egy átlagos étkezés során bevitt eritrit nem okoz bélrendszeri panaszokat. 2-3-szor akkora mennyiség tolerálható belőle, mint más cukoralkoholokból.

gyumolcs.jpg

Az eritritet számos baktérium és gomba nem képes lebontani, ezért az ezzel készült ételek kevésbé romlandóak. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy a fogszuvasodást okozó mikrobáknak és a candida gombának sem nyújt táptalajt, gátolja azok szaporodását.

A cukor édességét megközelítőleg 70%-ban tudja utánozni, grammonként 0,2 kalóriát tartalmaz és fogyasztásakor enyhe hűsítő érzést okoz a szájban. Rágógumikban, üdítőkben, cukrászati termékekben alkalmazzák.

Eritritol megtalálható kis mennyiségben a szőlőben, dinnyében, gombákban, és erjesztett ételekben, a borban, sörben, sajtban, és szójaszószban.

Itt kell megjegyeznünk, hogy, sok más jó tulajdonsága mellett, a chia magnak vércukorszint csökkentő hatása is van. 

Az eritrit az Európai Unióban készül, Franciaországban.