Eritritolról röviden
Az Eritritolt növényi cukrokból készítik, a növényekből kivont cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik fermentálják,leszűrik, kristályosítják, majd megszárítják.
Szárítás után fehér kristályos por állagú anyag lesz, ami a cukorra hasonlít.
Az eritritol energiatartalma 20 kcal 100 grammban, nem befolyásolja a vércukor vagy az inzulinszintet a glikémis indexe nulla.
Az erititol tiszta, édes ízű. Jobban hasonlít az íze a cukoréhoz, mint más természetes édesítőszereké, mint például a steviáé, aminek keserű utóíze lehet.
Nem okoz emésztési problémákat, kellemetlen érzést, puffadást vagy hasmenést. Más cukoralkoholokkal szemben, mint a szorbit és a xilit, az eritritol legalább 90%-ka szívódik fel a vékonybélben, így a vastagbélbe nem, vagy csak kevés kerül.
Ez a tulajdonsága teszi az eritritolt egyedülállóvá a cukoralkoholok között.
A szájban található baktériumokkal nem metabolizálódik, nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz.
Ismert mellékhatása nincs,napi több mint 80 gramm elfogyasztása esetén emésztési panaszokat okozhat a cukoralkoholokra érzékenyeknél.
Eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben körte, dinnye, szőlő is előfordul.
Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.
Teljesen kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.
Nincs hatással az inzulintermelésre, cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.
A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást.Kutatásokból kiderült, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. A legoptimálisabb védelem viszont az eritritol és a xilit kombinációjával érhető el.
Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.
Az eritriol kisebb molekulájú, mint a többi cukoralkohol, ezért könnyen felszívódik
90 százaléka felszívódik a vékonybélből, változatlan formában a többi a vizeletben ürül. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Az eritriol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.
A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.
Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.