Eritritolról röviden

Az Eritritolt növényi cukrokból készítik, a növényekből kivont cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik fermentálják,leszűrik, kristályosítják, majd megszárítják.

Szárítás után fehér kristályos por állagú anyag lesz, ami a cukorra hasonlít.

Az eritritol energiatartalma 20 kcal 100 grammban, nem befolyásolja a vércukor vagy az inzulinszintet a glikémis indexe nulla.

Az erititol tiszta, édes ízű. Jobban hasonlít az íze a cukoréhoz, mint más természetes édesítőszereké, mint például a steviáé, aminek keserű utóíze lehet.

Nem okoz emésztési problémákat, kellemetlen érzést, puffadást vagy hasmenést. Más cukoralkoholokkal szemben, mint a szorbit és a xilit, az eritritol legalább 90%-ka szívódik fel a vékonybélben, így a vastagbélbe nem, vagy csak kevés kerül.

Ez a tulajdonsága teszi az eritritolt egyedülállóvá a cukoralkoholok között.

A szájban található baktériumokkal nem metabolizálódik, nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz.

xylitfogorvos.jpg

Ismert mellékhatása nincs,napi több mint 80 gramm elfogyasztása esetén emésztési panaszokat okozhat a cukoralkoholokra érzékenyeknél.

Eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben körte, dinnye, szőlő is előfordul.

Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.

Teljesen kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

Nincs hatással az inzulintermelésre, cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.

A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást.Kutatásokból kiderült, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. A legoptimálisabb védelem viszont az eritritol és a xilit kombinációjával érhető el.

Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

Az eritriol kisebb molekulájú, mint a többi cukoralkohol, ezért könnyen felszívódik

90 százaléka felszívódik a vékonybélből,  változatlan formában a többi a vizeletben ürül. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.

Az eritriol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.

A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.

Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.

Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.