Eritritol alkalmazása

1848-ban fedezte fel egy skót kémikus John Stenhouse, friss és fermentált gyümölcsökben.

Az eritritolt először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.

Az eritriolt Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban,  cukorhelyettesítőként.

Az eritritol számos nem édesítő, élelmiszer-technikai hatással is rendelkezik.

Kiváló ízfokozó hatással bír.Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként, stabilizátorként is használják, a kis páratartalom szárító hatását semlegesíti.

Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására is alkalmazható.

Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják.

Az eritritol hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.

szajflora_eritritol.jpg

A cukorkákban az eritritol nem higroszkópos nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát, jó fényt, törési tulajdonságokat és szájban való olvadást biztosít.

Az eritriol gyorsan kristályosodik, jól kombinálható a maltittal.

Az eritriol a legegészségesebb és  legkisebb kalóriatartalmú szénhidrát jó választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest.

Hozzájárul az egészséges szájflóra létrejöttéhez és fenntartásához.