Eritritol felhasználása
Az eritriolt az élelmiszeripar széles termékskálán használja. Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír. Hatóanyag-hordozóként is alkalmazza az ipar mint egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként.
Az eritrit gyorsan kristályosodik.
Egyes cukorkafélékben, mint karamella és fondant féleségekben, jól kombinálható a maltittal a kristályosodás irányítása érdekében.
Legjobban finomra őrölt vagy por formában használható, de keménycukorkákhoz kristályos vagy szemcsés formában is alkalmas.
Az eritrittel készült sütőipari készítmények tovább megőrzik frissességüket, puhábbak maradnak, mint a kontroll termékek.
A cukorkákban az eritritnek azt a tulajdonságát használják ki,hogy nem higroszkópos nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát, ezáltal a termék szép fényű, szájban jól olvadó lesz.
Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként használják, mivel a kis páratartalom szárító hatását ellensúlyozza.
Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására alkalmazható.
Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékét stabilizálja.
A kristálycukorral közel azonos módon kezelhető. Felhasználása olyan élelmiszerekben ajánlott, amelyekben a cukor kihagyása a receptúrából nem teszi lehetővé a megszokott fizikai tulajdonságú termék előállítását.