Eritritol felhasználása

Az eritriolt az  élelmiszeripar széles termékskálán használja. Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír. Hatóanyag-hordozóként is alkalmazza az ipar mint egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként.

Az eritrit gyorsan kristályosodik.

Egyes cukorkafélékben, mint karamella és fondant féleségekben, jól kombinálható a maltittal a kristályosodás irányítása érdekében.

Legjobban finomra őrölt vagy por formában használható, de keménycukorkákhoz kristályos vagy szemcsés formában is alkalmas.

Az eritrittel készült sütőipari készítmények tovább megőrzik frissességüket, puhábbak maradnak, mint a kontroll termékek.

eritrit_4.jpg

A cukorkákban az eritritnek azt a tulajdonságát használják ki,hogy nem higroszkópos nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát, ezáltal a termék szép fényű, szájban jól olvadó lesz.

 

Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként használják, mivel a kis páratartalom szárító hatását ellensúlyozza.

Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására alkalmazható.

Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékét stabilizálja.

A kristálycukorral közel azonos módon kezelhető. Felhasználása olyan élelmiszerekben ajánlott, amelyekben a cukor kihagyása a receptúrából nem teszi lehetővé a megszokott fizikai tulajdonságú termék előállítását.