Eritritol /poliol/
Az eritritol egy természetes eredetű cukorhelyettesítő, 100 %-ban növényi cukrokból készül.
Az eritritol egy cukoralkohol, egy poliol, természetes úton növényekből vonják ki. A legismertebb cukoralkoholok, édesítőszerek a szorbit és xilit.
Fehér kristályos por, ami úgy néz ki mint a cukor,és majdnem olyan édes, de a kalória értéke nulla.
A különböző termékek csomagolásán eltérő számadatok szerepelnek. Ennek az oka, az egyes országok eltérő előírásaiban keresendő.
Cukoralkoholok természetes formában is előfordulnak a növényekben. Az eritritol megtalálható kis mennyiségben a szőlőben, dinnyében, gombákban, és erjesztett ételekben, mint a bor, sör, sajt, és szójaszószban.
Sokan azt állítják hogy olyan édes mint a cukor, a valóságban megközelítőleg 60-80%-a a cukor édesítő erejének.
100 %-ban növényi cukrokból készül,a növényekből kivonják a cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik fermentálják. Ezután leszűrik, kristályosítják, és megszárítják.Fehér kristályos por a végtermék, ami a cukorra hasonlít.
Már 1990 óta használják Japánban cukorkák, csokoládék, joghurtok, zselék, lekvárok, italok édesítésére, úgy mint cukor helyettesítőt.
Az Európai Unió országaiban, csak 2003 került be. Franciaországban készül.